Gotowanie wg Zero Waste
Uczniennice klas dietetyczny uczestniczyły w warsztatach zorganizowanych przez Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej PB w ramach projektu „Żywność na okrągło, czyli Zero Waste w i od kuchni" . Podczas zajęć mieli okazję przygotować różnorodne potrawy, a jednym z głównych tematów była kreatywna obróbka odpadów gastronomicznych. Okazało się, że podczas gotowania pozostało wiele resztek warzyw, ciasta czy produktów sypkich, z których wspólnie stworzyliśmy m.in. chipsy, krokiety, pierogi i wiele innych smacznych przekąsek. Uczniowie z zaangażowaniem podjęli kulinarne wyzwania, a atmosfera pełna współpracy i entuzjazmu sprawiła, że warsztaty były nie tylko pouczające, ale i niezwykle przyjemne.
Serdecznie dziękujemy uczniom bydgoskiego „Gastronomika” za cenne wskazówki i wymianę doświadczeń! Mamy nadzieję, że już wkrótce ponownie spotkamy się w kuchennym środowisku pełnym pasji i kreatywności!










